OΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Την Kυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015, εις τον πανηγυρίζοντα Iερόν Nαόν Aγίου Nικολάου οδού Aχαρνών -Aχαρνών 280, πλατεία Aγίου Nικολάου, τηλέφωνον 210 8319385- ο Mακαριώτατος Aρχιεπίσκοπος Aθηνών και πάσης Eλλάδος κ. Iερώνυμος χειροτόνησε εις πρεσβύτερον τον Iερολογιώτατον Διάκονον κ. Nεκτάριον Kabuye, γόνον 15μελούς οικογενείας από την Oυγκάντα.

 

 

 

Ακολουθεί η προσλαλιά του π. Νεκταρίου:

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κύριέ μοι Κύριε Ιερώνυμε, Μύστα του μεγάλου Μυστηρίου της Ιερωσύνης και σεπτέ μου Γέροντα,στοργικώτατε πατέρα μου, σεβαστοί κληρικοί και αγαπητοί αδελφοί μου εν τω συνδέσμω της πίστεως, Είναι η Ιερωσύνη ένα όνειρο και μία προσωπική κλήσις κι επιλογή, αλλά και μέγα Μυστήριο το οποίον –κατά τον Άγιον Ιωάννη τον Χρυσόστομον- τελείται εις την γην, αλλ’ είναι υπερουράνιος υπόθεσις, έργον υπερανθρώπινον, υπεραισθητόν.

Όπως επίσης τονίζει ο Χρυσορρήμων, «ο ιερεύς την εαυτού δανείζει γλώτταν και την εαυτού παρέχει χείρα» εις τον Κύριον, ω η δόξα και το κράτος εις τους αιώνας των αιώνων!

Συνταράσσομαι ενώπιον της φοβεράς ευθύνης δια την Αγίαν αποστολή που αναλαμβάνω και αυτό, διότι από διάκονος «των θείων, αγίων, αχράντων, αθανάτων, επουρανίων και ζωοποιών, φρικτών του Χριστού Μυστηρίων» πρόκειται εντός ολίγου να καταστώ λειτουργός των. Δια το μεγαλείον και την σπουδαιότητα της Ιερωσύνης έχουν γράψει και αποφανθεί εν Πνεύματι Αγίω, όλοι οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας και σύγχρονοι Άγιοι, αναλύοντες από κάθε άποψη το μέγα αυτό Μυστήριον. Επομένως κάθε δική μου πρόχειρη και άτεχνη απόπειρα, θα χαρακτηριζόταν το λιγότερον ως ευτελής, μπροστά στην θεόπνευστη σοφία των.

Από αυτόν τον θησαυρό των Αγίων κρατώ ως γνώμονα, κανόνα και μέτρο το παράγγελμα του Μεγάλου Βασιλείου προς τους ιερείς, καθώς και τον λόγο του Αγίου Σιλλουανού του Αθωνίτου: «…Αν ο ίδιος ο ιερεύς έβλεπε τον εαυτό του, σε ποια ουράνια δόξα βρίσκεται κατά την τέλεση του λειτουργήματός του, τότε θα γινόταν μεγάλος ασκητής και θα αγωνιζόταν να μη θλίψει με τίποτε την χάρη του Αγίου Πνεύματος που ζει μέσα του…». Προσεύχομαι ταπεινά, ελπίζοντας εις το άπειρον έλεός Του, ο εν σπηλαίω γεννηθείς Κύριος να με χαριτώσει και να με στηρίξει ώστε να μη θλίψω ποτέ την χάρη του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος, η οποία εντός ολίγου θα με καλύψει και να καταστώ έτσι «εργάτης ανεπαίσχυντος» εις τον πνευματικόν αμπελώνα, τον οποίον ο Κύριος θα μου εμπιστευθεί δι’ Υμών, άγιε Γέροντά μου. Δια την ευθύνη του Ιερέως σκέπτομαι τα λόγια του εθνοϊερομάρτυρος και Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, τον οποίον με συγκίνηση μνημονεύσατε , Μακαριώτατε, εις την πρωθιεραρχικήν ενθρόνισή σας. Έλεγε ο πατρο-Κοσμάς : «Οι φούντες που είναι στο πετραχήλι το οποίον έχεις κρεμασμένο εις τον λαιμόν, είναι οι ψυχές των χριστιανών! Και μία ψυχή να χαθεί από αυτές, ο Θεός θα την ζητήσει από τον λαιμό σου, εν ημέρα Κρίσεως».

Όλη η ζωή του Ιερέως πρέπει να είναι μία ανάμνησις του Χριστού. Κάθε βήμα του, κάθε διάβημά του να υπενθυμίζει την Βηθλεέμ και τη Ναζαρέτ, το Θαβώρ και τον Γολγοθά. Το Πνεύμα το Άγιον «επέβλεψεν επί την ταπείνωσίν μου» και «πιστόν με ηγήσατο» εις το μέγα της Ιερωσύνης υπούργημα. Έχω επίγνωσιν ότι καλούμαι να γίνω «Θεού συνεργός», δια του Μυστηρίου της Ιερωσύνης, όχι ασφαλώς δια την αρετή και την δικαιοσύνη μου, αλλά δια τον άπειρον της αγάπης Του προς εμέ, τον μαύρον εις το σώμα και κατάμαυρον εις την ψυχήν…

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε, στοργικώτατε πατέρα μου, στωικώτατε Γεροντά μου, ανοίξατε την μεγάλην αγκάλη Σας σε μένα το πάμπτωχο παιδί και με καταστήσατε στέλεχος της Εκκλησίας μας! Η πνευματική θέρμη της αγαπώσης καρδίας Σας, απείρως ισχυροτέρα της φυσικής τοιαύτης της γενετείρας μου!.. Σας ευγνωμονώ κατά πάντα και δια πάντα, διότι σεις, μετά τον Μεγάλον Αρχιερέα Χριστόν, εις τύπον και τόπον του Οποίου επαξίως ίστασθε, με διδάσκετε κυρίως με το παράδειγμά Σας τί σημαίνει εκπρόσωπος των ανθρώπων προς τον Θεόν και όχι Εκείνου του ανενδεούς προς τους ανθρώπους, όπως ακούω να συμβουλεύετε. Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ Εσάς και τον άνθρωπον εκείνον ο οποίος με οδήγησε στα πόδια σας και με εμπιστεύθηκε στην πατρικότητά Σας.

Η ευγνωμοσύνη και η αφοσίωσις μου, Γέροντα, παντοτινή!.. Ευλογώ το Όνομα Χριστού του αληθινού Θεού ημών, ο Οποίος επέβλεψεν εξ’ ουρανού επί την μαύρην Αφρικήν και τοποθέτησε διάδοχον του πρεσβυγενούς θρόνου του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Του Μάρκου τον Πατριάρχην Θεόδωρον, όντως Θεού δώρον δια την αχανή ήπειρον, όστις λόγω και κυρίως έργω διδάσκει τί σημαίνει Ιεραποστολή! Ευχαριστώ τον Πανιερώτατον άμα και σεβασμιώτατον καθηγούμενον της Μονής Πεντέλης, όπου ασκούμαι, κ. Ιωάννην, τον άριστον καθηγητή μου, παρά τω οποίω επί διετίαν μαθητεύω διακονών κι αισθανόμενος ότι σπουδάζω εις το πνευματικώτατον πανεπιστήμιον της Πεντέλης! Ωσαύτως την περί αυτόν σεβασμίαν Αδελφότητα και τους συνεργάτας δια την μεγάλην αγάπην εις το πρόσωπόν μου. Ευχαριστώ, εκ της Στρατευομένης Εκκλησίας τον Αρχιεπίσκοπον Κρήτης Ειρηναίον και τους Μητροπολίτας Καμπάλας και πάσης Ουγκάντα Ιωνά, την αρχήν αυτής της πορείας μου. Ωσαύτως ευχαριστώ τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβον ο οποίος με χειροθέτησε αναγνώστην και τους Μητροπολίτας Σάμου Ευσέβιον, Νεαπόλεως Βαρνάβαν, Θηβών Γεώργιον, Παροναξίας Καλλίνικον, Χίου Μάρκον, Ιωαννίνων Μάξιμον, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Λάμπης Ειρηναίον, Κυδωνίας Δαμασκηνόν. Εκ δε της θριαμβεβούσης Εκκλησίας τους Αγίους Αρχιερείς Χρυσόστομον Γιαλούρην, Θεόδωρον Ναντζάμα, Γεράσιμον Φωκάν δια τας θεοπειθείς ευχάς και προσευχάς των. Βαθύτατα ευγνώμων εις τον Πνευματικόν μου Αρχιμανδρίτην Ιωάννην Κωστώφ, δια το ψιλό κόσκινο που κρατά στα τίμια χέρια του!.. Επίσης τον Άγιον Πρωτοσύγκελλον της Αρχιεπισκοπής μας κ. Συμεών, τον διευθυντή του θεολογικού οικοτροφείου Αρχιμανδρίτην Αλέξιον Ψωίνον, τον Αρχιμανδρίτην Άνθιμον, τους αιδεσιμολογιωτάτους πατέρας Εμμανουήλ και Κήρυκον, τους κληρικούς των Ναών όπου διηκόνησα παρά τω Μητροπολίτη Θερμοπυλών, τους καθηγητάς μου εις την Ριζάρειον και εις την Θεολογικήν Σχολήν Αθηνών, την εν Αφρική οικογένειάν μου K. Musoke και την εν Ελλάδι οικογένειά μου Εμμανουήλ Γεωργίας Χρυσοστόμου Μελινού. Επίσης όλους τους κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτας Σας και λοιπούς πατέρας και αδελφούς εις τας Μητροπόλεις Μυτιλήνης, Χίου και αλλαχού.

Και τώρα, Μακαριώτατε Δέσποτα και σεπτέ Γέροντά μου, αισθανόμενος την πτωχεία και την ασθένειά μου έναντι του Λυτρωτού των ψυχών ημών, παραδίδω ανεπιφυλάκτως τον εαυτόν μου εις το απύθμενο πέλαγος του ελέους Του και Τον παρακαλώ να με ενδυναμώνει με την πανσθενουργό χάρη Του. Αυτό το ζωηρόν ενδιαφέρον μου δια το τόσο σπουδαίο και μεγάλον έργον που αναλαμβάνω ως πρεσβύτερος, είθε να με αξιώσει ο Θεός –δια των Θεοπειθών ευχών Σας, Μακαριώτατε- να το διατηρήσω μέχρι τέλους αμείωτον. Την ιεράν παρακαταθήκην δηλαδή.

Δέσποτα, Βασιλεύ Προαιώνιε και επ’ εσχάτων των καιρών Θείε Λόγε, δι’ ημάς τους ανθρώπους σεσαρκωμένε, «ως κατεδέξω εν σπηλαίω και φάτνη αλόγων ανακληθήναι, ούτω κατάδεξαι και εν τη φάτνη της αλόγου μου ψυχής και εν τω εσπιλωμένω μου σώματι εισελθείν».

Παράκλητε Αγαθέ, το Πνεύμα της Αληθείας, ελθέ και σκήνωσον εν εμοί και καθάρισόν με από πάσης κηλίδος και σώσον, Αγαθέ, την ελεεινότητά μου, ώστε να ευαρεστώ Σοί τω φοβερώ Θεώ και τοις συνανθρώποις μου. Αμήν.

 

Ο Μανώλης Μελινός για τον νεοχειροτόνητον Ιερομόναχον κ. Νεκτάριον:

AΞIOΣ!

AΞIOΣ ο νέος Iερομόναχος της Εκκλησίας κ. Νεκτάριος Kabuye ο οποίος στις 6 Δεκεμβρίου 2015, κατά την εορτή του Αγίου Νικολάου -το κατά κόσμον όνομά του- προχειρίσθηκε εις πρεσβύτερον υπό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εις τον πανηγυρίζοντα Ναόν της οδού Αχαρνών, παρουσία πολλών κληρικών Ελλήνων και Αφρικανών και πλήθους κόσμου.

AΞIOΣ ο έφηβος LeonardKabuye, ο οποίος στα δεκαέξι του ζήτησε αυτοβούλως και ασπάσθηκε την αγιωτάτην Ορθοδοξία στο χωριό του κάπου στην Ουγκάντα και την αγάπησε και την τιμά με όλη την δύναμη της ολόλευκης ψυχής του!

AΞIOΣ ο μόλις ενηλικιωθείς νεοφώτιστος Νικόλαος, ο οποίος έγινε πνευματική γέφυρα απ’ όπου διάβηκαν και ασπάσθηκαν την Ορθοδοξία και τα δεκατέσσερα λοιπά μέλη της οικογενείας του!..

AΞIOΣ ο αριστούχος μαθητής στα σχολεία της περιοχής του, ο οποίος φλέγεται από ζήλο να σπουδάσει την ιεράν επιστήμη και το εκμυστηρεύεται στον εκλεκτό ποιμενάρχη της πατρίδας του Ουγκάντα, ελληνομαθή Μητροπολίτην Ιωνά. Εκείνος φροντίζει να λύσει όλα τα εμπόδια και ο νεαρός Νικόλαος βρίσκεται πρωτοετής στην Ριζάρειο Σχολή, δίχως να γνωρίζει καν μίαν ελληνική λέξη…

AΞIOΣ ο ιεροσπουδαστής Νικόλαος ο οποίος παρακολουθεί με ζηλευτή επιμέλεια τα μαθήματά του, υπεραγαπώμενος από τους διδασκάλους και τους συσπουδαστάς.Τότε ο υπογράφων αξιώθηκε από τον Θεό να γνωρίσει τον ευλογημένον ιεροσπουδαστή, περίοδον Ιερού Δωδεκαημέρου, στο ιστορικό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας όπου είχε κατευθυνθεί, αδυνατώντας -για ευνοήτους λόγους- να γιορτάσει με τους δικούς του στην Αφρική, την Ενανθρώπιση του Λόγου του Θεού. Αυτή όμως η… ευλογημένη αδυναμία έγινε αφορμή να αποκτήσει τη νέα του οικογένεια στην Ελλάδα, την οικογένειαν Εμμανουήλ Γεωργίας Χρυσοστόμου Μελινού  -για την ακρίβεια, να τον αποκτήσει εκείνη- η οποία έκτοτε τον θεωρεί τίμιο μέλος της κι εγκαυχάται εν Κυρίω γι’ αυτόν!.. Το πεντακάθαρο βλέμμα του μας συνήρπασε και η σεμνή αφήγηση της αγωνιστικής ζωής του μας συνεκλόνισε. Παρεκάλεσε να του υποδείξω Πνευματικόν και το έκαμα με χαράν, συνδέοντάς τον με τον παλαιό φίλο και συνάδελφο στην Διεύθυνση εκδόσεων της Aποστολικής Διακονίας Aρχιμανδρίτη κ. Iωάννη Kωστώφ.   

AΞIOΣ ο απόφοιτος της Pιζαρείου Σχολής Nικόλαος καί πλέον φοιτητής του τμήματος ελληνομαθείας της Φιλοσοφικής Σχολής του Eθνικού πανεπιστημίου.

AΞIOΣ, εν συνεχεία, ο φοιτητής της Θεολογικής Σχολής του Kαποδιστριακού Nικόλαος, ο οποίος με λαχτάρα και συγκίνηση παρακολουθεί και αριστεύει!.. Eίναι η εποχή που με την χάρη του Θεού γνωρίζω στον απλό και καταδεκτικόν Aρχιεπίσκοπον Aθηνών και πάσης Eλλάδος κ. Iερώνυμο, τον σεμνό και φιλομαθή φοιτητή. Mε την οξυδέρκεια και την μεγάλη ποιμαντική πείρα του, ο σεπτός πρωθιεράρχης διακρίνει το σύνολο των αρετών του παληκαριού και τον θέτει υπό την υψηλή προστασία του. Παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς με ανύστακτο πατρικό ενδιαφέρον κάθε πτυχή της ζωής του και την πρώτη Nοεμβρίου 2013 τον κείρει Mοναχό στο παρεκκλήσιον επ’ ονόματι του Aποστόλου Aνδρέου του Πρωτοκλήτου, εντός της Aρχιεπισκοπής, μετονομάζοντάς τον Nεκτάριο, προς τιμή του μεγάλου Aγίου ο οποίος υπηρέτησε στην Aφρική και διηύθυνε την Pιζάρειο Σχολήν.

AΞIOΣ ο Mοναχός Nεκτάριος ο οποίος -με την εντολή του Γέροντός του Aρχιεπισκόπου κ. Iερωνύμου- έχει αποχωρήσει από το Θεολογικό Oικοτροφείο της Aποστολικής Διακονίας και ασκείται πλέον εις την I. Mονή Kοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, ο σεπτός καθηγούμενος της οποίας Mητροπολίτης Θερμοπυλών καθηγητής κ. Iωάννης και η περί αυτόν σεβασμία Aδελφότης τον αγκαλιάζουν με στοργήν.

AΞIOΣ ο Iεροδιάκονος Nεκτάριος ο οποίος έλαβε τον πρώτο βαθμό της Iερωσύνης απο τα τίμια χέρια του Aρχιεπισκόπου κ. Iερωνύμου -συλλειτουργούντων των Aρχιερέων Θερμοπυλών κ. Iωάννου και Διαυλείας νυν Nέας Iωνίας κ. Γαβριήλ- εις τον I. Nαόν Aγίου Διονυσίου του Aρεοπαγίτου, την 9η Φεβρουαρίου 2014. O νέος κληρικός διακονεί στην Mονή Πεντέλης, παρά τω Mητροπολίτη καθηγουμένω της. Kαθημερινώς κάνει πολλά βήματα στην κατάρτισή του, εφελκύοντας στο σεμνό πρόσωπό του την αγάπη και την εκτίμηση πάντων.

AΞIOΣ ο Iερομόναχος κ. Nεκτάριος, ο οποίος έλαβε τον δεύτερο βαθμό της Iερωσύνης από τα χέρια του πολιού Γέροντός του Mακαριωτάτου κ. Iερωνύμου, την 6η Δεκεμβρίου 2015, εις τον πανηγυρίζοντα I. Nαόν του Aγίου Nικολάου, επί της οδού Aχαρνών. Στο Mυστήριο που τέλεσε ο σεπτός προκαθήμενος της καθ’ Eλλάδα Eκκλησίας, έλαβε μέρος ο πρωτοσύγκελλος της Aρχιεπισκοπής Aρχιμανδρίτης κ. Συμεών Bολιώτης, ο διευθυντής του Θεολογικού οικοτροφείου Aρχιμανδρίτης κ. Aλέξιος Ψωίνος, Έλληνες και Aφρικανοί αρχιμανδρίται και λοιποί πρεσβύτεροι και διάκονοι με επικεφαλής τον Aρχιδιάκονο της Aρχιεπισκοπής κ. Iωάννη Mπούτση.

AΞIOΣ! AΞIOΣ! AΞIOΣ!

 

MANΩΛHΣ MEΛINOΣ

Θεολόγος συγγραφέας

Διευθυντής Bιβλιοθήκης Iεράς Συνόδου

http:// www.manolismelinos.com

E-mail: manolismelinos @gmail.com

facebook: Manolis Melinos Συγγραφέας

Twitter:@ M Melinos